Přednáška: RNDr. Karel Berka, Ph.D. (UP Olomouc), Enzymy aneb proč nezapíjet antibiotika grepovým džusem, Po 28.1.2013 11:00-13:30

fotogalerie

Anotace: Většina léčiv má tradičně původ v přírodních materiálech, a tak je možné předpokládat, že přírodní látky mohou nejen působit jako léčiva, ale rovněž interferovat s jinými léčivy. Ukazuje se, že velikou roli při tom hraje metabolismus léčiv, tedy cesty jejich biotransformace v organismu. Nejvíce cizorodých látek je přeměňováno v játrech, a na příslušných reakcích se podílejí jaterní enzymy. V současné době existuje mnoho příkladů dokumentujících, jak přírodní látky, obsažené např. v grapefruitové šťávě, česneku, třezalce a v dalších přírodních zdrojích významně ovlivňují hladiny a účinnost i běžně užívaných léčiv.

Přednášející: RNDr. Karel Berka, Ph.D. je pracovníkem katedry fyzikální chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Vystudoval na Univerzitě Karlově v Praze a Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR. Působil též na Laboratoři biologie a aplikované farmakologie v Paříži, Evropském institutu bioinformatiky v Hinxtonu ve Velké Británii, POSTECHu v Jižní Koreji a Farmaceutické fakultě univerzity v Limoges ve Francii.

28.1.2013Permalink