Anotace: Bez znalostí fyziky a techniky bychom se v našem každodenním životě museli obejít bez celé řady pomůcek a technických vymožeností, které nám usnadňují a zpříjemňují život. Byli to fyzikové, kteří přišli s objevem žárovky, telefonu, televize, počítačů, automobilů. Jednou z oblastí, která využívá vědeckých poznatků nejen fyziky, ale také chemie, biologie a zdravotnictví, je kulinářská fyzika. Během přednášky se žáci seznámí s historií ledničky a mikrovlnné trouby. Ukáží si přednosti indukční varné desky a vlastnosti mikrovlnného ohřevu. Součástí přednášky bude také řada experimentů např. s vejci, škrobem, špagetami a dalšími potravinami. Závěrem bude zodpovězena otázka, zda je kulinářská fyzika skutečně vědecká disciplína.
Přednášející: RNDr. Renata Holubová, CSc., je pracovnicí katedry experimentální fyziky – oddělení didaktiky fyziky, Univerzity Palackého v Olomouci.